gastouderopvang AAPIE wil graag een omgeving bieden waarin kinderen kunnen opgroeien tot zelfstandige en evenwichtige mensen met respect voor zichzelf en voor anderen, en waar je je als kind prettig voelt.
bieden van emotionele veiligheid,
ik vind het belangrijk dat kinderen zich gewaardeerd voelen en probeer dit te bereiken door complimenten te geven en interesse te tonen in wie ze zijn en wat ze doen. baby´s hebben dit ook nodig en daarom biedt ik tijdens het verzorgmonent, mijn volledige aandacht.
Wederzijdse respect vind ik belangrijk en daarom praat ik met de kinderen en niet tegen de kinderen.Hierdoor kun je een mooie relatie op basis van vertrouwen opbouwen. Door goed te kijken naar de kinderen kan ik op tijd signalen oppakken naar waar het kind behoefte aan heeft op dat moment en hierbij helpen waar nodig is. Wanneer een kind behoefte heeft om zich even terug te trekken dan is dat mogelijk.
Wanneer er een nieuw kindje in de opvang komt, wordt er tijd gemaakt voor een kennismaking. De eerste dagen kan het kind op onderzoek gaan en lekker spelen en de andere kinderen leren kennen. Het kind kan dan kennismaken hoe het hier in opvang gaat.
omdat ik het belangrijk vind dat ieder kind in de opvang zich gezien voelt en wordt gezien, besteed ik meerdere malen per dag individuele tijd aan het kind. Dit doe ik bijvoorbeeld door samen een spelletje te doen of een praatje te maken of even een knuffel te geven.
In de opvang weten de kinderen waar ze kunnen spelen en waar ze zich kunnen terugtrekken om even uit de drukte te gaan.
ik geef het kind de ruimte om zichzelf te kunnen zijn.
ik geef het kind het gevoel dat het welkom is, ik zorg ervoor dat het huis kindvriendelijk is en dat er spelmateriaal is voor elke leeftijd.
stimuleren van persoonlijke competenties,
om de persoonlijke competentie te stimuleren laat ik de kinderen zoveel mogelijk eerst zelf proberen, ¨ van proberen kan je leren¨. vragen om hulp kan altijd wanneer het even niet lukt. Ik probeer met uitleg en vragen stellen dat kinderen zelf tot een bepaalde oplossing komen en ze zo steeds meer leren en zelfvertrouwen ontwikkelen.ook vraag ik oudere kinderen om de jongere kinderen te helpen, dit stimuleert hun sociale competenties.
Bij mij in de opvang spelen kinderen van verschillende leeftijden samen, zodat ze van elkaar kunnen leren. De kinderen kunnen van elkaar leren, en rekening met elkaar te houden. Tijdens een activiteit kijk ik naar het kunnen van een kind en geef het kind de tijd om zelf te doen wat bij de activiteit hoort. Wanneer ik zie dat een kind meer kan dan het doet moedig ik het kind aan om er meer uit te halen, maar leg er geen druk op.
Voor iedere leeftijd is er geschikt spelmateriaal aanwezig en kunnen kinderen dat zelf pakken. eens in de zoveel tijd wordt het speelgoed gewisseld en daardoor zijn er telkens weer nieuwe mogelijkheden om hun persoonlijke competenties te stimuleren.
stimuleren van sociale competenties,
Door het goede voorbeeld en uitleg te geven hoe met elkaar om te gaan stimuleer je de sociale competenties. Je behandelt anderen zoals jezelf behandeld wilt worden. Ik begeleid het kind met positieve interactie en natuurlijk worden positieve interacties gecomplimenteerd en wordt hier waardering over gesproken.
Sommige kinderen vinden het moeilijk om contact te leggen met anderen, deze kinderen krijgen hulp bij interactie met een ander kind. Wij gaan samen een activiteit ondernemen of voeren een gezellig gesprekje. Ik let hierbij wel op het kind dat het niet overdonderd wordt.
Bij een conflict observeer ik eerst hoe kinderen dit zelf oplossen. Lukt dat niet dan help ik hierbij. We praten hierover en zoeken dan samen naar een oplossing.
Er is voldoende ruimte om in groepjes te spelen, maar wil een kind dat niet dan is er een mogelijkheid om alleen te spelen. Spelletjes, gezamenlijk knutselen, voorlezen, vrij spelen en buiten spelen is niet allen leuk maar stimuleert ook de sociale competentie.
overdragen van normen en waarden,
Normen en waarden zijn voor mij belangrijk in de samenleving. Ik leg veel aan de kinderen uit wat van ons verwacht wordt en waarom men dit verwacht. Ik geef hierin een goed voorbeeld zodat kinderen hiervan kunnen leren en dit als normale gang zaken zullen vinden.Veiligheid en respect hebben voor mens,dier en milieu. Ik vind het belangrijk dat kinderen van jongs af aan leren wat wat regels zijn in het verkeer en dat veiligheid voorop staat. Ook maak ik duidelijk dat veiligheid voorop staat en dat we elkaar niet in gevaar brengen.
Respect voor mens en dier......wederzijds respect vind ik belangrijk. Er moet wel opgelet worden dat het kind hierbij zijn/haar persoonlijke ruimte kan bewaken en niet vergeet respect te hebben voor zichzelf. We houden er rekening mee dat ieder mens anders is qua uiterlijk, cultuur, gedrag en gewoontes. En ook met elkaar gevoelens, we steunen en helpen elkaar wanneer mogelijk is. Dieren benaderen we rustig en we slaan, trappen, trekken niet aan de straat of haren van het dier.
respect voor het milieu....afval gooien we niet op de grond maar in de prullenbak. Bomen en planten maken we niet opzettelijk kapot. Afval wordt zoveel mogelijk gesorteerd en gerecycled.
Natuurlijk zijn er nog vele andere normen en waarden zoals tafel manieren, zo smeren wij niet met ons eten. Bij behandelen elkaar met respect zoals wij zelf behandeld willen worden. Omgaan met materialen, wij maken het niet opzettelijk kapot. Belang van hygiene, wij wassen onze handen na het toilet gebruik, wassen wij onze handen voor het eten en maken wij snotneusjes schoon.
Dagindeling,
7:30 uur - 8:00 uur worden de kinderen gebracht en nemen we de dag door
8:00 uur - 9:00 uur vrij spelen in de daarvoor bestemde ruimte
9:00 uur - 9:30 fruit/koekje en drinken
9:30 uur - 10:00 uur gezamenlijke activiteit ( voorlezen, liedjes zingen en als het weer het toelaat even een frisse neus halen)
11:00 uur - 11:30 uur lunchen
11:30 uur - 12:00 uur bed/rust moment
14:00 uur - 14:30 uur vrij spelen in de daarvoor bestemde ruimte
14:30 uur- 15:00 uur fruit/koekje drinken
15:00 uur - 17:30 uur vrij spelen of samen iets doen keuze is aan de kinderen
doordat ik ook baby´s in mijn opvang heb worden die tussendoor gevoed volgens voedingsschema ouders en als ze moe zijn gaan ze lekker slapen ( alles gaat zoveel mogelijk volgens voeding en slaap schema thuis)
Omdat gastouderopvang heel flexibel is ,zijn er ook verschillende breng- en haalmomenten. Ook zijn er kinderen van verschillende leeftijden aanwezig bij mij. Het is daardoor belangrijk om van tevoren een goede planning te hebben om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Daarom vraag ik de ouders om op tijd wijzigingen in breng- en haal tijden door te geven
meldcode kindermishandeling,
Bij het vermoeden van kindermishandeling ben ik verplicht gebruik te maken van meldcode kindermishandeling. Deze meldcode geeft in stappen aan wat ik moet doen wanneer er zich een situatie voordoet of als er een vermoeden is.
ieder kind is anders, ieder kind is bijzonder en uniek